Jute is een eenjarig gewas dat gedijt in warme, vochtige gebieden. (India, Bangladesh, Pakistan, China, etc.)
Drie maanden na het zaaien zijn de planten volwassen en kunnen ze een hoogte bereikt hebben van 3.5 meter. Binnen de 5 maanden wordt de gouden vezel geoogst. De tot aan de grond afgekapte stengels worden gebundeld en gedurende iets langer dan een week in water geroot, zodat de vezels van de stengels kunnen worden gescheiden.
Na een korte droogperiode is de jute klaar om gecategoriseerd en ingepakt te worden voor export.
Bij cannabis denken we automatisch aan softdrugs. Industriële hennep bevat geen hoge concentraties psychoactieve stoffen en wordt uitsluitend geteeld om zijn vezels, hout of zaad. Bovendien is het een milieuvriendelijke cultuur met een grote diversiteit aan eindproducten. (bv. olie, papier, houtplaten, kattebakvulling, matrassen, isolatiemateriaal, touwen, enz. ) De sterkste natuurlijke vezel is een eenjarig gewas dat bij voorkeur begin mei gezaaid wordt. In september worden de planten geoogst en kunnen ze een hoogte tot 3 meter bereikt hebben. Het verdere productieproces verloopt ongeveer analoog met dat van vlas.
Kemp is historisch gezien een belangrijk natuurproduct. Als enige waterbestendige inlandse vezel werd hij eeuwenlang toegepast in de zeevaart.
Vlaanderen was gerenomeerd om zijn kwalitatieve hennepteelt tot de Belgische regering in 1921 de cultivatie van alle hennepvarianten verbood.
Van de bekende palmboom, die men direct associeert met idyllische zandstranden, kunnen nagenoeg alle delen gebruikt worden voor de vervaardiging van consumptiegoederen.
Voor vezelwinning is de dikke beschermlaag van de vruchten interessant. Bruine vezels zijn afkomstig van rijpe cocosnoten en worden ondermeer gebruikt voor matten, zakken en bezems. De onrijpe, groene vruchten worden gebruikt als basismateriaal voor bleek cocostouw.
Belangrijke productiegebieden van dit stugge, maar vochtbestendige artikel zijn de Indische kustprovincie Kerala en Skri Lanka.